Virusul de Android BadNews a afectat milioane de utilizatori si este activ din 2012


  Aplicatiile din Google Play care gazduiau virusul BadNews au fost detectate de Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus, inca din iunie 2012, arata datele colectate prin intermediul Bitdefender Mobile Security.Versiunea initiala a ceea ce a primit denumirea de Android.Trojan.InfoStealer.AK nu trimitea actualizari false precum o versiune descoperita mai recent, dar ar putea fi o primă incercare de a testa un sistem de livrare de virusi capabil sa treaca de procesele de scanare din Google Play.Dupa instalarea in telefon, versiunile mai recente ale virusului BadNews trimiteau sms-uri false, solicitau utilizatorilor sa instaleze alte aplicatii virusate, sau extrageau date sensibile precum ID-ul terminalului si numarul de telefon.

 

 

 

 

’’BadNews este un exemplu care arată că reclamele agresive introduse în aplicații pot descărcaulterior viruși, astfel că pe lângă informațiile confidențiale pe care le colectează despre utilizator, acestea pot aduce și pierderi financiare serioase. Dezvoltatorii de aplicații ar trebui să fie mult mai atenți la comportamentul reclamelor pe care le acceptă în aplicațiile lor. Deși acestea sunt la limita legitimității pentru că adună cantități mari de date despre utilizatori cu scopuri neclare, încărcarea lor cu viruși are efecte de-a dreptul dureroase.

De asemenea procesul de scanare a aplicatiilor din Google Play ar trebui sa fie mult mai complex’’, declară Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Desi virusul a fost raportat in repetate randuri in China, acesta a aparut si in tari precum Rusia, Germania si Myanmar.

Bitdefender a identificat trei noi aplicatii – ru.yoya.anekdot, com.hellow.world si zh.studio – care se adauga altor 32 cunoscute ca purtatoare ale virusului. In total cele 35 de aplicatii au fost descarcate de milioane de ori din Google Play.

Bitdefender recomanda utilizatorilor sa instaleze o solutie de securitate pentru mobile care detecteaza atat virusii cat si aplicatiile ce contin reclame agresive si care pot prezenta un risc de securitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s