Virusii ce trimit SMS la numere cu suprataxa, in topul amenintarilor detectate de Orange Antivirus


Aplicatiile periculoase care trimit mesaje scurte catre numere cu suprataxa sunt principalele amenintari ce au vizat smartphone-urile si tabletele utilizatorilor Orange, echipate cu antivirusul Orange Antivirus, ce integreaza tehnologiile Bitdefender.

Solutia Orange Antivirus, ce se regaseste in abonamentele Orange activate incepand cu 16 septembrie, protejeaza telefoanele cu Android impotriva virusilor si a aplicatiilor rau intentionate, pastrandu-le in deplina siguranta la navigarea pe internet. Soft-ul scaneaza automat aplicatiile in momentul instalarii si functioneaza in cloud, astfel ca este mereu actualizat cu cele mai noi semnaturi de virusi, pentru a face fata tuturor tipurilor de amenintari informatice.

 

 

Astfel, raportul furnizat de solutia de securitate in primele doua luni de la lansare, arata ca 86,2% din amenintarile informatice blocate fac parte din familia Android.Trojan.SMSSend. Acesta este un virus inclus in diverse aplicatii care, dupa instalare, incearca sa trimita mesaje la numere cu suprataxa si intercepteaza eventualele confirmari prin SMS pe care victima le primeste.

’’Procentul ridicat reprezentat de acest tip de virus în totalul amenințărilor Android blocate indică pragmatismul escrocilor. Aceștia urmăresc câștiguri financiare imediate, iar cea mai simplă metodă este injectarea unui astfel de virus în aplicații aparent legitime. Virușii pe terminale mobile precum smartphone sau tabletă vor continua să se înmulțească mai ales din cauza gradului mare de utilizare a acestui tip de dispozitive pentru activități din ce în ce mai diverse’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender. 

Pe locul doi cu 3,11% din tentativele de infectie inregistrate se afla Android.Trojan.Agent.XFGun virus ce opereaza dupa aceeasi metoda ca si familia SMSSend, cu exceptia faptului ca mesajele trimise fara acordul utilizatorului nu au neaparat intentii de monetizare rapida (SMS-urile nu sunt trimise la numere cu suprataxa).

Un alt virus, Android.Trojan.GingerMaster.DK cumuleazs 1,17% din totalul amenintarilor blocate de Orange Antivirus. Acesta se foloseste de o vulnerabilitate din Android 2.3.3 Gingerbread pentru a obtine privilegii de root. Dupa ce infecteaza dispozitivul, virusul se conecteaza la un centru de comanda si control, de unde poate fi controlat de un atacator.

O pondere mai mica, 0,58%, o are Android.Trojan.NioServ.A (cunoscut si ca NotCompatible). Virusul se raspandeste prin intermediul unor site-uri compromise care incearca sa descarce o aplicatie infectata pe telefon atunci cand victima viziteaza respectivul site. Daca utilizatorul instaleaza aplicatia manual, telefonul va ajunge parte a unui botnet si va fi folosit de infractorii informatici ca intermediar pentru diverse activitati criminale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s